Luchtwegklachten bij huisdieren

Is uw huisdier kortademig, benauwd of produceert het (overmatig) slijm? Grote kans dat er zich iets in de luchtwegen van uw huisdieren heeft genesteld. Luchtwegklachten zijn uiteraard heel vervelend voor uw huisdier! Lees in deze blog meer over de soorten luchtwegklachten bij huisdieren, en de behandeling en verlichting ervan.

Soorten luchtwegklachten bij huisdieren

Bij dier én mens wordt er onderscheid gemaakt in klachten in de bovenste luchtwegen en de onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen zijn de wegen waarlangs de lucht het lichaam binnenkomt. Tot deze luchtwegen behoren de neus, mond/bek, keel en luchtpijp. De onderste luchtwegen liggen dieper in het lichaam. Het zijn de luchtwegvertakkingen zoals de bronchiën en longblaasjes, en daarnaast de longen.

Al deze luchtwegonderdelen hebben een slijmvlieslaag met cellen die slijm produceren. In deze slijmvlieslaag kunnen virussen, bacteriën en vervuilde luchtdeeltjes blijven hangen. Met behulp van het slijm worden deze doorgevoerd in óf uit het lichaam. Lukt de afvoer niet goed, dan ontstaan er luchtwegklachten aan de bovenste of onderste luchtwegen.

Overigens worden de luchtwegklachten bij huisdieren niet overgedragen op mensen, net als we onze luchtwegklachten niet op onze huisdieren overgedragen. Huisdieren van dezelfde soort kunnen elkaar wel besmetten.

vernevelen luchtwegklachten bij huisdieren

Oorzaak

De oorzaken van luchtwegklachten bij huisdieren zijn te vergelijkbaar met die bij mensen. U herkent de onderstaande oorzaken van klachten aan de luchtwegen zeker:

 • Virussen en bacteriën
 • Pollen (hooikoorts)
 • Vervuilde luchtdeeltjes, bijvoorbeeld door rook, verf en uitlaatgassen
 • Anatomische afwijkingen van neus en keel, bijvoorbeeld Bulldogs met hun verkorte snuit
 • Bijwerkingen van medicatie

Symptomen

Heeft uw huisdier luchtwegklachten door een virus of bacterie? Of van een irritatie door luchtdeeltjes? Zijn/haar lichaam zal proberen het virus, de bacterie of de luchtdeeltjes uit het lichaam af te voeren door de volgende symptomen te vertonen:

 • Hoesten
 • (overmatige) slijmproductie, bijvoorbeeld een loopneus

Andere symptomen van luchtwegklachten bij huisdieren hebben vooral betrekking op een bemoeilijkte ademhaling. De ademhalingsproblemen als gevolg van luchtwegklachten zijn:

 • Kortademigheid
 • Benauwdheid
 • Verminderde conditie
 • Verminderde activiteit
 • Verminderde eetlustzoutkamer fysiologisch zout

Behandeling en verlichting van luchtwegklachten bij huisdieren

Denkt u dat uw huisdier een probleem met zijn luchtwegen heeft? Neem contact op met de dierenarts. Hij/zij kan u vertellen of en welke medicijnen uw huisdier nodig heeft.

Voor het verlichten van de klachten kunt u wel alvast zelf aan de slag gaan. Het voornaamste voor het verlichten van de klachten is om de luchtwegen vrij te maken. Dit kunt u doen door fysiologisch zout (mix van water met 0,9% zout) te vernevelen. De verneveltechniek, die ook vaak bij mensen wordt gebruikt, zorgt ervoor dat het fysiologisch zout meteen ingrijpt daar waar het nodig is: in alle luchtwegen.

Heeft u nog vragen over luchtwegklachten bij huisdieren en de verlichting van die klachten? Stel uw vraag aan Lavernevela! Via het contactformulier, per mail (info@lavernevela.nl) of telefonisch (0(031)6 83914392) voorzien we u graag van het antwoord op uw vraag.