RAO bij uw paard aanpakken

Is uw paard voortdurend aan het hoesten, ademt hij/zij moeilijk en is er neusuitvloeiing te zien? Dan kan het zomaar zijn dat uw paard RAO heeft! Lees in dit artikel wat RAO is, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe u het kunt aanpakken. 

RAO

RAO in het kort

RAO staat voor Recurrent Airway Obstruction en is een aandoening aan de luchtwegen. Heeft uw paard RAO, dan heeft hij/zij periodiek last van luchtwegobstructies zoals een teveel aan slijm, ontstekingen en dichte bronchiën. Vroeger was deze luchtwegenaandoening ook wel bekend als dampigheid, chronische bronchitis of longziekte. Het wordt vaak vergeleken met COPD bij mensen.

Oorzaken van RAO

Het ontstaan van RAO bij uw paard is vaak te herleiden tot de stal. Paarden krijgen namelijk last van deze luchtwegenaandoening door stof in de stal en/of schimmelsporen in hooi en stro. Stof en schimmel komen direct in luchtwegen terecht door het eten van het hooi of eenvoudigweg door inademing. Paarden zijn van nature niet gewend om binnen te staan en aan zoveel (in vergelijking met buiten) stof en schimmel blootgesteld te worden.

Het stof en de schimmel zorgt voor irritatie in de luchtwegen van uw paard. Het lichaam wil de irritatie uitdrijven. Daarom produceert uw paard meer slijm dat de irritatie mee naar buiten moet nemen, bijvoorbeeld bij hoesten of neusuitvloeiing. Het veelvuldig hoesten zorgt er vervolgens weer voor dat de bronchiën dicht gaan zitten en het paard moeilijker kan ademhalen en het benauwd krijgt. Ook ontstaan er ontstekingen in de luchtwegen.

Meer kans op RAO

Oude paarden hebben meer kans om RAO te krijgen dan jonge paarden. Ze hebben namelijk gevoeligere luchtwegen en zullen dan ook heftiger reageren op stof en schimmel.

De aandoening komt daarnaast vaker voor bij paarden die in landen met een koud klimaat gehouden worden. Daar staan ze namelijk vaker op stal, waar de stof en schimmel zich bevinden, dan in landen met een warm klimaat.

Symptomen van RAO

RAO is ten eerste te herkennen aan veelvuldig hoesten. In onderstaand overzicht ziet uw wat de belangrijkste symptomen van deze luchtwegenaandoening zijn:

  • Hoesten
  • Ophoesten van voer
  • Moeite met ademhalen
    • Grote beweging bij de buik zichtbaar
    • Beweging bij de anus zichtbaar
  • Geluid bij ademhalen
  • Neusuitvloeiing

hittestress bij uw paard

RAO bij uw paard aanpakken

Om te voorkomen dat RAO blijvende schade aan de luchtwegen van uw paard aanricht, dient u het op tijd te herkennen. Hoest uw paard veel, neem dan het gehele lijstje van symptomen eens door. Hoe eerder de aandoening wordt geconstateerd en aangepakt, hoe groter de kans dat de behandeling aanslaat en uw paard weer op het oude niveau kan presteren.

Dierenarts

Neem contact op met uw dierenarts wanneer u vermoedt dat uw paard last heeft van RAO. De dierenarts kan door verschillende onderzoeken vaststellen wat er precies aan de hand is. Er zijn veel aandoeningen aan de luchtwegen die allemaal een andere behandeling behoeven. De dierenarts geeft u uitsluitsel over de aandoening en de beste behandeling.

Zelf aan de slag

U kunt zelf de oorzaak van RAO bij uw paard aanpakken om herhaling te voorkomen. Houd de paardenstal bijvoorbeeld zo veel mogelijk stof- en schimmelvrij: ververs het stro en het hooi regelmatig. Wanneer het mogelijk is, kunt u uw paard ook vaker mee naar buiten nemen.

Om het paard te helpen de irritatie uit het lichaam te verdrijven, kunt u vernevelen met een zoutoplossing. Vernevelen is het omzetten van vloeistof (in dit geval de zoutoplossing, maar het kan ook medicijn zijn) in nevel. Nevel kan het paard makkelijk inademen en komt direct in de luchtwegen terecht. De zoutoplossing maakt het slijm met de irritatie dunner, waardoor het makkelijker en sneller uitvloeit. De luchtwegen zijn snel schoon en uw paard kan weer vrij ademen.

zoutkamer

Wenst u meer informatie over vernevelen bij uw paard met RAO? Wij helpen u graag verder! Neem contact met ons op via het contactformulier, via e-mailadres info@lavernevela.nl of via telefoonnummer 0(031)6 83914392.

.