Ademhalingsproblemen bij uw kat

Heeft uw kat last van ademhalingsproblemen zoals hoesten, hijgen, benauwdheid of een versnelde ademhaling? Vervelend voor hem/haar en voor u! In dit artikel leggen we u uit waar deze ademhalingsproblemen bij uw kat vandaan komen.

Hieronder zetten we de vier meest voorkomende ademhalingsproblemen bij uw kat uiteen. Denkt u naar aanleiding van onderstaand overzicht dat uw kat last heeft van ernstige ademhalingsproblemen? Contacteer dan altijd de dierenarts!

Hoesten

Een hoestende kat heeft last van een irritatie aan de luchtwegen. Het gaat dan om het strottenhoofd, de luchtpijp en de kleinere vertakkingen van de luchtpijp (bronchiën).

Deze luchtwegirritatie kan op verschillende manieren veroorzaakt zijn. Zo is er de mogelijkheid dat uw kat verkouden is. Wanneer dit het geval is, dan hoest uw kat om het overtollige slijm uit de luchtwegen te krijgen.

Daarnaast is het mogelijk dat uw kat een irriterend voorwerp in de luchtwegen heeft gekregen. Dit kan bijvoorbeeld een grassprietje, visgraatje, splinter of steentje zijn. Ook hier hoest de kat om het voorwerp uit de luchtwegen te krijgen.

Tot slot kan het hoesten veroorzaakt worden door ernstigere problemen als bronchitis, astma, longontsteking of tumoren.

Hijgen

Een hijgende kat is eigenlijk uitzonderlijk, in tegenstelling tot honden die het voortdurend doen. Hijgen is meestal een symptoom van een ander (soms groter) probleem.

Een wat onschuldige oorzaak van hijgen bij uw kat, is dat hij/zij zich helemaal uitgeleefd heeft bij het spelen. Uw kat is dan gewoonweg buiten adem en dient te hijgen om weer op adem te komen.

Ook kan hijgen veroorzaakt worden door warmte. Uw kat hijgt bijvoorbeeld wegens de hitte in de zomer of in kleine hete ruimtes.

Een wat ernstigere klacht waardoor hijgen wordt veroorzaakt, is stress. Het kan zijn dat uw kat geschrokken of bang is voor bijvoorbeeld harde geluiden.

Benauwdheid

Wanneer uw kat benauwd is, betekent dit dat uw kat moeilijk kan ademhalen. U kunt het vaak zien of horen wanneer uw kat benauwd is. Hij/zij zal namelijk hevig met de buik bewegen als hij/zij ademhaalt. Daarnaast kan uw kat piepende geluiden maken bij het ademhalen.

De oorzaak van de benauwdheid bij uw kat kan ten eerste vocht in de longen of een longontsteking zijn. Daarnaast worden er ook wel eens hartfalen als oorzaak voor benauwdheid gevonden.

Snel ademhalen

Ademt uw kat meer dan 30 maal per minuut? Dan heeft uw kat een versnelde ademhaling. Het snelle ademhalen is soms een teken van andere (ademhalings)problemen.

Een versnelde ademhaling kan onder andere door oververhitting veroorzaakt worden. Dit kan zomerwarmte zijn, maar ook wanneer een kat in een te warme ruimte wordt achtergelaten.

Ook kan uw kat astma, problemen met de schildklier, vocht bij de longen en/of de borstholte of hartfalen hebben wanneer hij/zij snel ademt.

Ademhalingsproblemen bij uw kat

Ademhalingsproblemen bij uw kat behandelen

Voor de meeste ademhalingsproblemen bij uw kat geldt: contacteer uw dierenarts! Deze kan onderzoeken waar de ademhalingsproblemen van uw kat precies door veroorzaakt worden. Indien nodig, kan uw dierenarts ook spoedig actie ondernemen.

U kunt de behandeling van uw kat vaak ondersteunen met verneveling. Dit is een techniek waarmee u een vloeibaar medicijn of een zoutoplossing vernevelt: van de vloeistof nevel maken. Door een vernevelapparaatje te gebruiken komt het medicijn of de zoutoplossing snel in de luchtwegen van uw kat terecht, waardoor deze effectiever kan zijn.

Wilt u meer informatie over de verneveltechniek voor ademhalingsproblemen bij uw kat? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier, via e-mailadres info@lavernevela.nl of telefoonnummer

0(031)6 83914392

.