Luchtwegproblemen bij uw muis

Niest, hoest of reutelt uw muis vaak en veel? Dan kan uw muis problemen met zijn/haar luchtwegen hebben. In dit artikel leggen we uit hoe u luchtwegproblemen bij uw muis herkent en wat u kunt doen om deze te voorkomen en behandelen.

Gezonde muis

Natuurlijk wenst u dat uw muis gezond is! Een gezonde muis heeft ten eerste heldere, glimmende ogen en een egale, glanzende vacht. Daarnaast is hij/zij actief, heeft een nieuwsgierige houding en eet en drinkt goed. De ogen, oren, neus en het achterste van uw muis zijn schoon. Tot slot maakt een gezonde muis geen geluid bij het ademhalen.

Heeft uw muis problemen op bovenstaande gezondheidskenmerken? Wat vervelend! Wellicht heeft uw muis last van luchtwegproblemen, één van de meest voorkomende aandoeningen onder muizen.

Luchtwegproblemen bij uw muis

Luchtwegproblemen bij uw muis

Muizen hebben vaak last van luchtwegproblemen, omdat de luchtpijp, de bronchiën (luchtwegvertakkingen) en de longen erg gevoelig zijn. Wanneer er niet snel gehandeld wordt, kunnen luchtwegproblemen bij uw muis fataal zijn.

Symptomen

Luchtwegproblemen bij uw muis zijn over het algemeen te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Niezen
 • Hoesten
 • Reutelen
 • Hikken
 • Sniffen
 • Brommen
 • Ontsteking aan de ogen
 • Waggelen
 • Slijm uit de neus
 • Ruwe vacht
 • Futloos

Uw muis zal niet altijd deze duidelijke symptomen laten zien. Hij/zij is daarmee namelijk een makkelijke prooi voor roofdieren. Wanneer uw muis de symptomen van luchtwegproblemen laat zien, zou hij/zij sneller door een roofdier aangevallen kunnen worden.

Veelvoorkomende luchtwegproblemen

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen zijn verkoudheid, longontsteking en opgelopen virus. Deze luchtwegproblemen hebben te maken met een irritatie in de luchtwegen. Uw muis probeert de irritatie uit het lichaam te krijgen door meer slijm aan te maken. Het slijm dient de irritatie mee naar buiten te drijven. Niezen en hoesten, waarbij er dus slijm naar buiten gestoten wordt, zijn voorbeelden van het uitdrijven van de irritatie.

 • Verkoudheid
  Stof in de leefomgeving of tocht op de kooi kunnen een verkoudheid bij uw muis veroorzaken. Een verkoudheid is voornamelijk te herkennen aan niezen en slijm dat uit de neus loopt.
 • Longontsteking
  Een ontsteking op de longen wordt veroorzaakt door een bacterie en ontstaat vaak plotseling. Longontsteking bij uw muis is meestal te herkennen aan de bolle rug die hij/zij maakt. Ook zijn de zijden van de buik ingevallen en is de ademhaling erg zwaar.

Luchtwegproblemen bij uw muis voorkomen en behandelen

Heeft u na het lezen van dit artikel het idee dat de luchtwegproblemen bij uw muis ernstig zijn? Ga naar de dierenarts en laat uw muis controleren! De dierenarts stelt voor u vast waar uw muis precies last van heeft en kan de passende medicijnen voorschrijven.

Voorkomen
Enkele tips om luchtwegproblemen bij uw muis te voorkomen zijn als volgt:

 • Houd het hok schoon
 • Geef uw muis gevarieerd voedsel
 • Plaats het hok in een stofvrije omgeving
 • Zet het hok op een plaats waar geen tocht is
 • Zorg ervoor dat de muis het altijd warm genoeg heeft

Behandelen
De behandeling van luchtwegproblemen bij uw muis zullen vooral bestaan uit het oplossen van het slijm in de luchtwegen. Hierdoor kan het slijm makkelijker uit de neus lopen en de irritatie uit het lichaam voeren. Er zijn speciale medicijnen die het slijm in de luchtwegen van uw muis oplossen.

Om slijmoplossende medicijnen gemakkelijk toe te dienen, kunt u gebruik maken van een vernevelaar. Dit is een apparaat dat vloeibaar medicijn omzet in nevel, oftewel hele kleine druppeltjes. U zet dit apparaat in de ruimte waar het hok van uw muis staat. Uw muis ademt de nevel van medicijn in en zal zo op korte termijn het slijm in de luchtwegen kunnen oplossen.

Wilt u meer informatie over het vernevelen van medicijnen tegen luchtwegproblemen bij uw muis? Neem gerust contact met ons op! Ga naar ons contactformulier, stuur een mail naar info@lavernevela.nl of bel ons op telefoonnummer 0(031)6 83914392