Vieze neus bij uw konijn

Heeft uw konijn overtollig snot, niest hij/zij veel en lijkt hij/zij soms moeilijk adem te kunnen halen? Deze vieze neus bij uw konijn kan duiden op de aanwezigheid van bacteriën! Wilt u uw konijn van de vieze neus af helpen? Lees dan dit artikel.

Klachten

Als we het hebben over een vieze neus bij uw konijn dan bedoelen we dat er vooral overtollig snot in en rond de neus zit. Een snotneus zorgt er echter ook voor dat er andere klachten optreden. Zo kan uw konijn moeilijkheden krijgen met ademhalen en kan het veel gaan niezen en vieze pootjes krijgen van het vegen over de neus.

Oorzaken

Er zijn twee bacteriën die kunnen zorgen voor een vieze neus bij uw konijn: Bordetella bronchiseptica en Pasteurella multocida. Uw konijn kan deze bacteriën bij zich dragen zonder er zelf ziek van te worden. Wanneer uw konijn een verminderde weerstand heeft, dan zullen de bacteriën echter toeslaan en voor tenminste een vieze neus zorgen.

De Bordetella bronchiseptica zorgt ‘gelukkig’ alleen voor een snotneus en vochtige ogen en niet voor andere problemen. De Pasteurella multocida daarentegen kan ook ontstekingen en abcessen veroorzaken.

Overige oorzaken van een vieze neus bij uw konijn zijn als volgt:

 • Hitte (buitentemperatuur of in het hok) en een hoge luchtvochtigheid
 • Tocht
 • Vervuilde lucht (rook, stof of sterke geur)
 • Voorwerpen in de neus (voer of anders)
 • Ziekte

Voorkomen

U kunt een vieze neus bij uw konijn voorkomen! Enkele tips die we u kunnen geven:

 • Kwalitatief goed voer
  Overleg met uw verkoper welk voer het beste zal zijn voor uw konijn. Het type voer kan onder andere afhankelijk zijn van de leeftijd, huisvesting en de huidige gezondheid.
 • Voldoende voer
  Zorg er ook voor dat uw konijn voldoende voedsel heeft voor dat moment. Als u uw konijn te veel voedsel in één keer geeft, kan uw konijn zich ‘overeten’. Overleg met uw voerverkoper over de hoeveelheid voedsel per voederbeurt.
 • Voldoende beweegruimte
  Een konijn is een beweeglijk dier en heeft dan ook genoeg beweegruimte nodig. Wanneer de huisvesting van het konijn te klein is of niet genoeg mogelijkheden om te graven heeft, dan kan uw konijn ook niet genoeg weerstand opbouwen. Geef uw konijn dan ook altijd een zo groot mogelijk hok of zet hem/haar bij goed weer eens op het gras met een omheining.
 • Schoon hok
  Een sterke geur van ontlasting of stof in het hok kan een vieze neus veroorzaken. Ververs daarom regelmatig het hok en vooral het bakje voor de ontlasting met nieuwe bodembedekker.

Behandelen

Vermoedt u dat één van de bacteriën vat heeft gekregen op uw konijn? Dan kunt u het beste eerst langs de dierenarts gaan. Deze kan u medicijnen of een behandeling voorschrijven die specifiek voor uw konijn van toepassing is.

Om de klachten voor uw konijn te verlichten, kunt u zelf ook enkele dingen doen:

 • Vitamine C
  Vitamine C heeft een positief effect op de weerstand van uw konijn. Bij uw verkoper van konijnenvoer kunt u voer met extra vitamine C kopen.
 • Neusdruppels
  Bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak kunt u neusdruppels voor uw konijn kopen. De specialist kan u het type neusdruppel aanraden dat geschikt is voor de specifieke oorzaak van de vieze neus bij uw konijn.
 • Vernevelen
  Door te vernevelen of ‘stomen’ kunt u snot in de neus van uw konijn oplossen, zodat uw konijn weer vrij kan ademen. Vernevel met fysiologisch zout of andere medicijnen om de snot te verdunnen. De verdunde snot loopt makkelijk uit de neus en de neus van uw konijn is weer vrij! Gebruik voor een optimaal effect een vernevelaar met een aanzetstuk voor de snuit.

Meer informatie over vernevelen tegen een vieze neus bij uw konijn

Wilt u meer weten over wat vernevelen voor uw konijn kan doen? Contacteer ons dan gerust! We helpen u graag met meer informatie. Ga naar onze contactpagina en stuur ons een bericht.