Katten

Heeft uw kat ademhalingsproblemen, niesziekte, allergie of Rhinitis? Oftewel, heeft hij of zij last van luchtwegproblemen? Vernevelen met fysiologisch zout is een uitkomst voor katten!

Problemen aan de luchtwegen

Uw kat kan last hebben van vele verschillende problemen aan zijn of haar luchtwegen. Onze klanten geven aan dat hun kat wel eens last heeft van de volgende luchtwegaandoeningen:

Ademhalingsproblemen: Uw kat kan last hebben van meerdere problemen rond ademhalen, zoals hoesten, hijgen, benauwdheid en een versnelde ademhaling. De oorzaak is soms een verkoudheid of een irriterend voorwerp in de luchtwegen, maar kan ook een longontsteking of een tumor zijn.

Niesziekte: De niesziekte wordt overgedragen van kat tot kat via het niezen van speeksel, en niezen is ook het voornaamste symptoom. De oorzaak van deze infectie in de voorste luchtwegen (neus en keel) is vaak een mengeling van virussen.

Allergie voor pollen: Ook katten kunnen allergisch zijn voor pollen. Er is zelfs een naam voor: atopie. Wanneer uw kat atopie heeft, dan reageren zijn of haar luchtwegen op pollen met de overproductie van slijm en tranende ogen.

Rhinitis: Uw kat kan ook last hebben van een ontsteking aan het slijmvlies in de neus. Hij of zij niest dan veel en heeft een dikkere neus met veel uitvloeiing van slijm. De oorzaken zijn verschillend, van virussen en allergieën tot bacteriën en poliepen.

Hoe werkt vernevelen bij katten?

Katten kunnen niet makkelijk met een kapje gaan zitten om de zoutnevel binnen te krijgen. Benieuwd hoe het wel gaat? Dat ziet u in onderstaande animatie.


Luchtwegproblemen bij katten behandelen

Voor een diagnose en de passende behandeling dient u eerst uw dierenarts te raadplegen. Deze weet precies wat uw kat nodig heeft en kan snel actie ondernemen indien nodig.

Daarnaast kunt u makkelijk thuis aan de slag om de klachten bij uw kat te verlichten. Vernevelen met fysiologisch zout biedt uw kat verlichting. Het zout verdunt het overtollige slijm, waardoor het makkelijk uit de neus van uw kat loopt. Uw kat kan na verneveling waar vrij ademhalen.

Afhankelijk van het soort probleem kunt u het vernevelen zo nodig meerdere malen per dag herhalen. De zoutoplossing heeft namelijk een natuurlijke lichaamseigen concentratie. U kunt dan ook gerust grotere hoeveelheden gebruiken. Aan te raden is om ongeveer tien minuten per keer te vernevelen.

Onderzoekje naar vernevelen bij katten

In het buitenland wordt vernevelen steeds vaker toegepast, ook met medicatie. In Nederland hebben we ook al enige ervaring. Bij enkele katten werden de symptomen van niesziekte geconstateerd. Na diverse behandelingen was er geen resultaat en waren ze uitbehandeld via de ‘normale’ behandelmethodes.

Bij deze katten is toen gestart met het vernevelen van fysiologisch zout. Tot verbazing van de dierenarts en de baasjes namen de symptomen (loopneus, tranende ogen en moeite met ademhaling) af. De zin in eten nam toe en de katten werden weer levendiger. De kwaliteit van leven was dus fors toegenomen.

Toepassen van verneveling

Er zijn verschillende manieren om verneveling bij uw kat toe te passen. Wanneer uw kat rustig is en ook een mondkapje verdraagt dan kunt u de kat op schoot nemen en het mondkapje over zijn/haar bekje plaatsen.

Veel katten vinden dit echter niet aangenaam en zullen proberen het masker af te halen. Dan is de beste oplossing om uw kat in een (doorzichtige) bak te plaatsen met een deksel erop of in een dichte kattenbench. U leidt de nevel vanuit de vernevelaar naar de bak zodat uw kat in een vernevelde ruimte komt. De meeste katten vinden dit heel prettig en ze zullen zelfs naar de bron van de nevel gaan om te ruiken.

katten vernevelen lavernevela