Vernevelen

Wilt u uw (huis-)dier medicijnen zo comfortabel en makkelijk mogelijk toedienen? Dan is vernevelen de oplossing. Vernevelen gebeurt aan de hand van een vernevelaar of inhalator, een apparaat dat een medicijnoplossing om zet in nevel of mist. Dit vernevelde medicijn kunt u toedienen door een mondstuk tegen de bek aan te houden of het dier in een afgesloten kooi te zetten. Met een vernevelaar komt het medicijn direct en in de juiste hoeveelheid in de luchtwegen terecht.

In de 18e eeuw is de wetenschap over het gedrag van vloeistoffen en gassen ontstaan. Door deze wetenschap is de verneveltechniek ook ontwikkeld, een techniek die ingezet wordt bij allerlei verschillende voorwerpen zoals deodorant, haarspray en mistmachines. Omstreeks 1960 is de verneveltechniek opgepakt om te gebruiken bij het vernevelen en inhaleren van medicatie.

vernevelen_fysiologisch zout_lavernevela

Waarom kiezen voor vernevelen?

Bij verneveling komt het medicijn direct in de luchtwegen terecht en is hierbij niet afhankelijk van de kracht en/of medewerking van het dier. Dit kan uitkomst bieden bij allerlei luchtwegklachten. Verneveling is veilig en kan bij alle leeftijden gebruikt worden.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de toepassing van vernevelen?  Neem een kijkje bij ons aanbod aan vernevelaars.

Voor- en nadelen

Hierboven zijn al een aantal voordelen van vernevelen genoemd, maar er zijn nog een aantal belangrijke voordelen boven andere technieken om medicatie in te nemen:

  • Medicatie in nevelvorm kan diep komen en daardoor op een andere manier ingrijpen op het fysische proces dan via de bloedbaan.
  • Nevel geeft een constante concentratie van de vloeistof af in het lichaam.
  • Vernevelen biedt een oplossing voor dieren die moeite hebben met de inname van medicijnen in pil-, poedervorm of vloeibare vorm,
  • Doordat het dier medicijnen inhaleert werkt het middel sneller.

Behalve deze voordelen kleven er ook een aantal nadelen aan het gebruik van een vernevelaar. Deze worden hieronder benoemd:

  • Vernevelen neemt meer tijd in beslag dan andere wijzen van medicijninname. Bij grotere hoeveelheden werkzame vloeistof kan vernevelen te lang duren.
  • Het is belangrijk de vernevelaar juist te gebruiken en schoon te houden, anders is er een kleine kans op besmetting doordat er water achterblijft in de slang of vernevelkamer. Als dit gebeurt kunnen virussen en schimmels zich ontwikkelen.

Goed reinigen is bij een vernevelaar dus een belangrijk aandachtspunt. Wees gerust, de producten van Flaem Nuova zijn makkelijk in het gebruik en goed schoon te houden. Als u de instructies volgt en het product op de juiste wijze schoonmaakt, is er niks aan de hand.

 

Vernevelen helpt!

Vernevelen helpt bij diverse klachten aan de luchtwegen. Zowel bij allerlei zoogdieren, maar ook bij vogels of reptielen. Met een goede vernevelaar kunt u de vervelende klachten voorkomen en de kwaliteit voor uw (huis-)dier verhogen.

Typen vernevelaars

Er bestaan verschillende typen vernevelaars. Welke vernevelaar het meest geschikt is, is mede afhankelijk van uw eigen situatie. Gelukkig zijn er wel een aantal kenmerken te benoemen die u kunnen helpen in het maken van een keuze tussen deze typen vernevelaars. Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ons aanbod vernevelaars

Hoewel we meer verschillende type vernevelaars in ons totale assortiment hebben, adviseren we voor gebruik bij dieren vooral de compressor vernevelaars aan. Ook bieden we u verschillende accessoires voor vernevelaars aan, waaronder kleine en grote maskers, slangen en filters. Neem een kijkje bij ons aanbod accessoires voor vernevelaars.

Vernevelen met fysiologisch zout

Bij het toedienen van medicatie aan de hand van een vernevelaar wordt gebruik gemaakt van een zoutoplossing. Het vloeibare medicijn wordt gemengd met fysiologisch zout. Dit is een oplossing van zout in water, die precies overeenkomt met de zoutwaarde in lichaamsweefsels. Fysiologisch zout is om deze reden ook veilig bij het toedienen in het lichaam. Het gebruik van fysiologisch zout was al heel lang gewoonte in de medische wereld, bijvoorbeeld bij het aanbrengen en doorspuiten van infusen. Nu wordt deze dus ook gebruikt bij het toedienen van vernevelde medicatie.

vernevelen _lavernevela-webshop